diumenge, 28 d’octubre del 2007

Les primàries a Girona no s'han realitzat

V ASSEMBLEA D’ EUiA A COMARQUES GIRONINES
Manca de debat polític i incompliments dels estatuts.



El dissabte, 27 d’Octubre, es va celebrar a Girona la 5ª assemblea d’ EUiA de comarques gironines, amb l’assistència de prop d’un centenar de persones, sobre un total de més de dos centes persones afiliades de totes les nostres comarques.

Es va aprovar per majoria el balanç de gestió de la comissio intercomarcal, presentat per l’Argemir Gonzalez, coordinador sortint.

L’assemblea per majoria, no va acceptar incloure un punt a l´ordre del dia per informar i debatre de les primaries convocades per IU a totes les persones afiliades d´IU i d´EUiA, per l’elecció de la persona candidata a la presidència del govern, entre Gaspar Llamazares, candidat de la continuitat actual i Marga Sanz, candidata per un canvi més a l´esquerra i de radicalitat democràtica.
Al no ser possible de fer el debat politic separadament, en el balanç de gestió es varen plantejar qüestions com :

* la pèrdua de més de 80.000 vots a Catalunya per part de coalicio ICV-EUiA-EPM en les darreres eleccions municipals, precisament als cinturons rojos i barris obrers i la manca de debat d´aquesta qüestió a EUiA i a la coalició.

* El retrocès electoral segons el baròmetre de tardor del Centre d´Estudis d´Opinió (CEO) de la Generalitat, que rebaixa de 5’3 (Juliol 2007) a 4’2 (Octubre 2007) les espectatives de vot de la nostra coalició a les properes eleccions generals.

* Les insuficients critiques al tripartit català, i la manca de movilitazció social per exigir politiques socials i laborals més progressistes.

* A tall d´exemple: l´oblit del TGV, quan hi haviem manifestat la nostra oposició com a coalició abans d’entrar al primer tripartit, el tunel de Bracons, les actuacions del mossos, el cas Núria Portules, el relleu de Salvador Milà com a conseller d’ habitatge i de medi ambient, fent concessions a les exigències de la patronal i de la dreta politica. El recent article de Joan Coscubiela, secretari general de CC.OO. de Catalunya, que titula al tripartit "Un gobierno de izquierda con politicas de derecha", en el que explica que "el mismo gobierno catalán que presenta esta propuesta fiscal (reducción de ingresos propios por reforma del impuesto de sucesiones, que beneficiaran a los poderosos) pretenda que el indicador de suficiencia de rentas (una especie de salario minimo para los pensionistas de catalunya) suba solo el 2% , alegando dificultades presupuestarias".

* O la barbaritat, perquè és tota una declaració de la poca voluntat politica de defensar els drets dels treballadors afectats per decisions empresarials, como és haver concedit la Creu de Sant Jordi de la Generalitat al president de SEAT, desprès de l’acomiadament de 600 treballadors-es fixos-es de plantilla.

Davant d’aquesta situació, ningú planteja que la solució sigui trencar el tripartit, sino seguir l’exemple dels companys italians, que varen concentrar a Roma més d’un mil·lió de persones, no per demanar la caiguda del govern progressista, sino per exigir-li politiques socials i laborals progressites. I entre els convocants d’aquesta manifestació i eren partits que participen i recolzen al govern italià, moviments socials, sindicalistes d´esquerres, i tota una esquerra social i politica descontenta amb la situació actual.

També es va incidir en la situació espanyola, amb un govern que en politiques econòmiques ha passat de "dèficit cero" neolliberal del govern del PP al "superavit" dels pressupostos de l’estat del ministre Solbes del govern del PSOE. Lamentablement aquests presupostos han estat avalats per IU durant tres anys consecutius, en una situació en la que es mantenen els problemes socials de manca de recursos públics per educació, sanitat, i ara en la nova llei de dependència que consagra un dret universal, però que com que no hi ha recursos no es podrà donar assitència a totes les persones que ho necessitarien.

O les votacions de IU al grup parlamentari, saltant-se les decisions del "Consejo Político federal" de IU, en temes tan sensibles com la Llei d’educació, que permet la segregació educativa des de la Primària fins la Universitat, o la llei de defensa que accepta les bases militars extranjeres estan com estem en temps de guerra, siguent España un pont possible cap a les agresions a l’Orient Mitjà.

Aquestes, entre d´altres, són les reflexions critiques que havien portat a la possibilitat de presentació d’una candidatura alternativa també a comarques gironines, amb sintonia amb Marga Sanz, l’alternativa a IU de Gaspar Llamazares i Ramon Franquesa, l’alternativa a EUiA de JJ Nuet per la cirscunscripció de Barcelona a les properes eleccions generals.
L’assemblea va estar caracteritzada per una voluntat de no fer debat politic i d’una falta reiterada al cumpliment dels estatuts de EUiA.

Tant al presentar-se la proposta d’elecció del nou coordinador, com a l’elecció del candidat de EUiA a les properes eleccions generals, no es varen seguir les normes estatutàries.

Aquesta vulneració estatutària és encara més greu tenint en compte que a l’assemblea hi eren presents el Secretari d´organització i el Coordinador general d’ EUiA de Catalunya, que varen avalar aquests incumpliments.

Els articles 10 i 11, defineineixen la composició i competències de les comissions intercomarcals i la forma d’elecció del coordinador, que no es fa directament per part de l’assemblea, sino pels membres de la comissio.

En comptes d’això, es va procedir a fer la votació directament al plenari, el que va provocar la retirada de la candidatura d´Albert Miralles Güell i la votació en solitari d’ Argemir Gonzalez. Més de trenta persones acreditades a l’assemblea es varen negar a participar en el que consideraven un clar incumpliment estatutari. Argemir Gonzalez va recullir 57 vots a favor de la seva candidatura sobre un total de 92 credencials retirades.
Per l’elecció de la persona candidata a les eleccions generals, també es produir un clar incumpliment dels estatuts. L´article 69 diu que "En el cas de haver-hi més d’un/a candidat/ta al primer lloc de les llistes i en el cas d´haver-hi més d´una candidatura electoral es faran primàries, ..".També en aquest cas es va procedir a la votació directament per part de l’assemblea, obviant el mandat estatutari, el que va provocar també la retirada d´Albert Miralles Güell i la presentació en solitari d’Argemir Gonzalez, que va recullir 52 vots. Aquesta decisió de votar a l’assemblea va provocar que més de trenta persones acreditades es neguessin a perticipar a la votació, per entendre que s’estaven vulnerant els estatuts i perque es deixaven sense dret a participar i decidir a la majoria de les persones afiliades a EUiA de les comarques gironines, per diverses cirscunstancies no presents a la reunió.

És de senyalar que en d’altres primàries celebrades anteriorment a EUiA, es varen fer les primàries convocant cada assemblea local a les persones afiliades, afavorint la participació activa de l’afiliació.

En una carta enviada a totes les persones afiliades, el Coordinador Nacional de EUiA, Jordi Miralles, diu: " Les primâries no són una novetat a EUiA -- ho hem fet en diverses ocasions – pero si a IU. Amb aquesta consulta, IU- Federal avança en la democràcia interna ni es fa realitat (i per primer cop) el principi de que cada home i cada dona d´IU i d´EUiA decidirem en la designació del candidat/a a la presidència del Govern", en relació a les primàries entre Gaspar Llamazares i Marga Sanz.

Perquè cada persona afiliada d’ EUiA de comarques gironines no ha de tenir el mateix dret??

Albert Miralles Güell i altres companys varem manifestar que recurrirem a totes les instancies legals per garantir el ple respecte als estatuts aprovats a la 4ª Assemblea Nacional d’ EUiA, que són la nostra llei interna, que regula la democràcia interna de la nostra organització.
Nomès defensant i exercint la radicalitat democràtica dins la nostra organitzacio serem creibles quan la demanem i exigin a la societat i a les institucions.

Estatuts EUiA - http://www.euia.cat/docs/estatuts.pdf



Albert Miralles Güell, Coordinador de l’Assemblea local d´EUiA de Sils.

Regidor a Sils per la coalicio ICV – EUiA – EPM.