dimecres, 24 d’octubre del 2007

Roda de premsa i acte a Barcelona

Marga Sanz creu que IU ha de "revitalitzar-se" per "recuperar l'autoritat política i moral"



BARCELONA, 24 d'octubre (EUROPA PRESS)

La candidata a les primàries d'IU Marga Sanz, que es disputa el lideratge de la formació amb l'actual coordinador general, Gaspar Llamazares, considera que IU ha de "revitalitzar-se" per "recuperar l'autoritat política i moral", a més del "perfil i espai propis".

Marga Sanz -que ha dit que com a valenciana, Catalunya és també la seu "terra culturalment"-, amb el suport de 85 firmes del consell general d'IU, ha reivindicat la necessitat que IU "recuperi el seu espai" fonamentat en "posicions que defineixin un perfil clarament alternatiu".

Entén que amb les eleccions generals "conclourà un cicle polític" a IU. El balanç dels últims anys i, concretament, l'última legislatura "no és del tot positiu" perquè creu que la direcció d'IU "no ha seguit" els mandats de les bases.

Creu que "el retrocés institucional" de la IU dirigida per Llamazares "no respon a la necessitat de l'esquerra per modificar l'estat de les coses". Ha manifestat la seva intenció d'apostar per una "esquerra alternativa amb perfil".

En aquest sentit, en roda de premsa, ha criticat la llei de la memòria històrica, que al seu criteri, és "insuficient" i no es pot aprovar sense l'anul·lació de processos judicials franquistes.

Sanz ha considerat "en crisi" el model d'Estat sorgit de la transició i defensarà el dret dels "pobles" de l'Estat "a decidir el seu propi futur" a partir d'un model federal i una "aposta per la democràcia radical".

Ha dit que si "els diferents pobles" de l'Estat no tenen "capacitat de decidir sobre les seves fórmules d'autogovern" la "qüestió nacional sempre serà un problema".

Per a l'aspirant a candidata a la presidència del Govern, "el debat polític" en el si d'IU "ha de sobreposar-se al debat sobre les persones" que configurin les candidatures, ha indicat, cosa que, segons la seva opinió, "l'actual direcció no ha fet".

FALSOS SUPORTS A LLAMAZARES.

Sanz, Franquesa i Miralles han denunciat que en una carta de suport a la candidatura de Gaspar Llamazares figuren noms i firmes de crítics amb el coordinador general, entre ells el Mateix Albert Miralles, "entre d'altres".

Per la seva banda, Ramon Franquesa -que ha denunciat el "silenci" per part de la direcció IU de la candidatura de Sanz-, ha alertat que la "falta de perfil" i "autonomia" dels actuals dirigents de la seva formació -als quals ha acusat de prioritzar la seva presència al Govern "a qualsevol preu"- i "no saber-se desmarcar" és el que pot "donar el govern a la dreta".

Ha exigit una posició "més crítica" dels seus socis de coalició d'ICV al Govern de la Generalitat, als quals han acusat de fer "xantatge" per haver condicionat la possibilitat de renovar l'acord amb IU a qui sigui el candidat.

"No es tracta de tombar el tripartit", ha indicat, però sí d'exercir "més autonomia" en temes com el túnel de Bracons, la MAT o el tancament d'empreses, conseqüència de la "submissió" del tripartit "als interessos de les grans empreses".

Ha assegurat que el "malestar" en el si d'EUiA ha provocat que els crítics parlin de "crisi interna" perquè la formació "ha deixat de recollir les problemàtiques" dels ciutadans i els debats interns.

L'aspirant a candidat de EUiA per Girona, Albert Miralles, ha criticat que el procés de primàries per escollir el candidat d'IU a les generals es realitzi durant el pont de l'1 de novembre i que, a nivell territorial "encara no se sap com s'han d'elegir els candidats".

Marga Sanz, que té el suport de l'excoordinador general d'IU, ha assegurat que, "al marge del resultat" del procés de primàries" té intenció de "seguir apostant per IU" i contribuir que el partit "recuperi el prestigi". Ha lamentat que "el que està passant a IU no és generalitzat a Europa" on l'"esquerra alternativa" té un valor "emergent".

Uns seixanta intel·lectuals, sindicalistes, actors i personalitats d'EUiA i IU destacades han signat el manifest de suport a la candidatura de Marga Sanz. Entre ells figuren Miquel Riera, Jaume Botey, Diosdado Toledano, Tono, Mònica i Alfred Luchetti, Antoni Querol, Miquel Candel, Albert Escofet, Anna Gabarró, Miquel Gervilla o Lluís Torrents, entre d'altres